EVDE İNGİLİZCE'Yİ GÜNLÜK YAŞAMA NASIL UYARLANABİLİR?

*Bu yazı tahmini 3 dakika 10 saniye okuma süresine sahiptir.

İngilizce sadece okulda öğrenmekle bitmez. Öğrendiklerimizi günlük yaşamda da pekiştirmemiz gerekir. Eğitim ilk olarak evde başlamaktadır, peki bu süreçte velilerimiz ne yapmalıdır?

Dil kazanımlarıyla beraber tüm hayatı şekillendirebilecek önceliklerin başında gelir. Özellikle 0-6 yaş grubundaki çocuklara İngilizceyi sevdirebilmek ve kullanabilmelerini sağlamak için çeşitli oyunlar ve aktiviteler yapılmalıdır. Örneğin Legolar, her bir legonun üstüne öğrenilen sözcükleri yazarak çocuktan bir kule, bir uçak yapmasını isteyebiliriz. Oluşturduğu oyuncakla üstündeki sözcüklerle tümceler kurmasını isteyebiliriz ya da çizgi film aktiviteleriyle çocuğun dil konusunda gelişmesini sağlayabilirsiniz.

Evde bir İngilizce köşesi yapmalısınız. Çocuğunuzun yeni öğrendiği sözcükleri eşyalarına post-it yapıştırarak göz aşinalığı kazandırabilirsiniz. “Bir kelime köşesi, sözcük ağacı oluşturulabilir ya da gün içerisinde en çok kullandığı nesnelerin üzerine İngilizce sözcükleri post-itlere yapıştırarak çocuğun öğrenim sürecini hızlandırabilirsiniz. Bununla beraber gece yatmadan önce kelimelere göz atarsa oldukça faydalı olacaktır.

Evde çocuğunuzla mini diyaloglar oluşturmak da dil gelişimi için oldukça önemli. Eğer anne baba İngilizce biliyorsa bu inanılmaz bir fırsat! Çocuğunuzla mini basit tümceler kurarak sohbet ortamı yaratılabilir. Örneğin akşam masa kurarken “hadi beraber masayı kuralım, bana tuzu uzatabilir misin?” gibi öğrendiği kalıpları kullanılabilirsiniz.

Evde çocuklarınıza şarkılar dinletin, bu şarkıyı dinletirken çocuklarınıza şarkıların sözcüklerinin bulunduğu bir kağıt verin. Çocuk zaman içerisinde sözcükleri takip ederek hem telafuzunu taklit edecek hem de bunu yaparken sözcük dağarcığını geliştirecektir.

Filmler ve dizileri mutlaka İngilizce alt yazıyla izleyin. Böylece, çocuğunuzun hem sözcük dağarcığı gelişecek hem de anadil konuşucularının kullandığı aksanı dinleyerek dili doğal bir şekilde öğrenecektir.

Temel amacımız İngilizceyi bir ders gibi görmekten çok bunu yaşamın bir parçası haline getirmektir. Çocuklar bu tip aktivitelerle eğlenecek , eğlendikçe öğrenecektir.

Yükselen Koleji İlkokulu Müdür Yardımcısı

İrem Alagöz