REHBERLİK SERVİSİ AYLIK TEMA YAZISI

*Bu yazı tahmini 5 dakika 38 saniye okuma süresine sahiptir.

Değerli Velilerimiz,

Ekim ayı temamız olan “Kişisel Sınırlar” (Tuvalet Temizliği, Öz Bakım, Bedenini Tanıma ve Koruma, Beden Sağlığı ve Hayır Diyebilme) rehber öğretmenler tarafından tüm sınıf düzeylerinde drama, sunum ve hikayeleştirme şeklinde çalışılmıştır. Bu eğitimi pekiştirmek amacıyla, evde sizlerin de bu konu üzerinde durmanız faydalı olacaktır.

Çocukların tuvalet eğitimi 4 yaşına kadar tamamlanmış olması gerekir. Tuvalet temizliği sorumluluğu çocuklara zamanında verilmediğinde, birçok çocuk bu konuda kendini yetersiz hisseder. Bu çocuklar okulda tuvalete gitmekte zorlanmakta olup kendilerini güvensiz hissederler. Bu nedenle okula başlamış olan bir çocuk, artık tuvalet temizliğini kendi yapmalıdır. Evde çocuklara bu fırsat verilmediğinde bu eğitim de tamamlanamaz. Eğer çocuğunuz hala tuvalet temizliğini tek başına yapmakta zorlanıyorsa, bir an önce bu eğitimi vererek, bu sorumluluğu kazanmasını sağlayabilirsiniz.

Çocuklara mahremiyet eğitimi, korku ve endişe yaratmadan, günlük yaşamın seyri içinde, doğal olarak verilmelidir. Çocuklarımıza mahremiyet eğitiminin verilmesi, ruh ve beden sağlıklarını korumak, güvenliklerini sağlamak için son derece önemlidir. Bedenini tanıma ve koruma eğitimi küçük yaşlarda çocuklara verilmelidir. Çocuklar kendi bedenlerini tanımalı ve bu konuda sınırlarını bilmelidir. Okulumuzda bu eğitim “Benim Bedenim Bana Aittir” konulu çalışmalar ile verilmiştir. Bu eğitim ihtiyaç duyulduğunda evde de pekiştirilmelidir. Bedeni tanıma ve koruma eğitimi, özel alanların belirlenmesi ile başlayabilir. Kızlarda bikinin kapattığı yerler ve erkeklerde mayonun kapattığı yerler özel bölgelerdir, sadece onlara aittir ve kapatılması gereken yerlerdir. Bu bilgiyi çocukları korkutarak değil kendi davranışlarınızla vermeniz gerekir. Bir çocuğun özel bölgesine dokunmamaya/bakmamaya özen göstermeniz ve dokunmanız/bakmanız gerekiyorsa da ondan izin almanız önemlidir. Çocuğa özel bölgesini kapatması gerektiği ve sadece ona ait olduğu hatırlatılmalıdır. Bu nedenle örneğin, çocuğunuz kıyafetlerini değiştirirken sizin bakmamanızı, tuvalete girdiğinde kapıyı kapatması gerektiğini ve gerektiği zamanlarda özel bölgesini sadece ebeveyn ve doktorun ondan izin alarak bakıp/dokunabileceğini bilmelidir.

Çocuğuma kendini korumayı nasıl öğretebilirim?

Dokunmak birbirimizle iletişim kurmanın önemli bir yoludur. Ancak çocuklar iyi dokunuş ve kötü dokunuşun farkını bilmelidir. İyi dokunmalar kendimizi iyi ve emniyette hissettirirken kötü dokunmalar ise mutsuz ve incinmiş hissettirir. Bu durum sadece özel bölgeler için değil, çocuğumuzun tüm vücudu için geçerlidir. Örneğin bir anne babanın sarılması ve öpmesinin iyi bir dokunuş olduğu ancak tanımadığı bir insanın sarılmasından aynı mutluluğu yakalayamıyorsa rahatsız edici bir durum olduğu örneği verilebilir. Ayrıca çocukların rahatsız olduğu herhangi bir dokunuşun da, kötü dokunuş olduğunu onlara hatırlatmalısınız. Kötü dokunuşların, yabancılardan gelebileceği gibi çocuklarımızın güvendiği kişilerden de gelebileceği ihtimalini gözden kaçırmamak gerekir. Çocuğunuza herhangi bir dokunuş ya da yakınlaşmadan rahatsız olduğunda ne yapması gerektiği ile ilgili korkutmadan bilgi verilmelidir. Çocuklarımıza yönelik “Bu bir sır aramızda kalsın” tarzında ifadeler kullanıldığı takdirde, bu durumda sır saklanmayacağının, sizinle her türlü sorunu paylaşabileceğinin güveni verilmelidir. Eğer biri çocuğunuzun özel bölgelerine dokunmak isterse ‘’ Hayır ‘’  ‘’Yapma’’  ‘’Dur’’ demesini, bunlara rağmen devam ediliyorsa sertçe itmesini, bağırmasını ve olay yerinden uzaklaşması gerektiğini daha sonra da güvendiği bir yetişkine bu durumu anlatmasını söylemelisiniz.

Yükselen Eğitim Kurumları

İlkokul Rehberlik Servisi