5. SINIF UYUM SÜRECİ

*Bu yazı tahmini 5 dakika 14 saniye okuma süresine sahiptir.

5. sınıf yeni bir öğretim kademesi, ilkokulun bitişi ortaokulun başlangıcıdır. Her yeni başlangıç gibi ortaokula geçmek sevincin yanı sıra kaygı yaratabilir. Bu hem veliler hem de öğrenciler için heyecan verici bir deneyimdir. ama en çok da öğrenciler için heyecan vericidir. Bu geçiş döneminde çocuklar genellikle neler yaşar? Biz onlara nasıl yaklaşmalıyız. Şimdi bu konular hakkında konuşacağız.

Öncelikle çocuğunuzun okula uyum sağlaması zaman alabilir ve bu çok normaldir. Şöyle düşünün;  dört yıl boyunca aynı sınıf öğretmeni ve aynı sınıf arkadaşlarıyla berabersiniz ve birdenbire her şey değişiyor. Buna bir yetişkinin bile adapte olması kolay değilken bir çocuktan bu süreci kolay geçirmesini bekleyemeyiz. İyi bir uyum süreci 6-12 ay arasında değişiklik gösterebilir. Örneğin; bazı çocuklar ilk hafta uyum sağlarken bazıları ilk dönem bazıları ise ilk senenin sonunda uyum sağlarlar. Bu tamamen kişisel özellikleriyle alakalıdır.

Çocuğunuz eski arkadaşlarını özleyebilir ve yeni arkadaşlarına uyum sağlamakta zorlanabilir. Arkadaş edinme sürecinde zaman zaman çatışmalar yaşanabilir. Aynı şekilde çocuğunuz ilkokul sınıf öğretmeninden ayrılmakta zorlanıp yeni öğretmenlerine alışmakta güçlük çekebilir. Çocuk ortaokulda derslerin çok olmasından dolayı üstesinden gelemeyeceği ve başarılı olamayacağı düşüncesine kapılabilir.

Bütün bunlar olurken elbette sizler de sürece zaman zaman dahil olmalısınız. sizler de okulun bir parçasısınız. Bu nedenle çocukların okula uyum sağlamalarında okul yönetimi, öğretmenler kadar sizlere de önemli rol ve sorumluluklar düşüyor. Sizin desteğinizi hisseden çocuk okula daha kolay uyum sağlayacaktır. Çocuğunuz okulda yaşadıklarını ilk olarak sizlerle paylaşacaktır. Bu nedenle okul sonrasında gününün nasıl geçtiğine dair küçük sohbetler faydalı olacaktır. Eğer anlatmak istemezse zorlamayın. Kendini hazır hissettiğinde sizinle paylaşacaktır.

Çocuğunuzdaki duygusal ve fiziksel değişimleri takip etmelisiniz. Çocuğunuzun yeni arkadaşlıklar kurması için cesaretlendirin. Mesela çocuğunuz sınıfta yalnızlık çektiğini düşünüyorsa onu kantine giderken bir kaç arkadaşını da ona eşlik etmesi konusunda cesaretlendirebilirsiniz. Ayrıca onu nasıl bir ortamın beklediği hakkında bilgi verin (okulu, sınıfı, öğretmenleri ile ilgili). Bu konuda en büyük yardımın kendi anılarınız olduğunu düşünüyorum. Bir çocuk için anne ve baba figürü çok önemlidir ve çocuğunuz zamanında sizin de heyecanlandığınızı, korktuğunuzu, yalnız kaldığınızı kısacası benzer durumlar yaşadığınızı bilirse kendini yalnız hissetmemiş olur. Durumu normalleştirme ve bu süreçte çocuğu rahatlatma açısından ufak da olsa başınızdan geçen olayları anlatırsanız çocuğunuzun durumlarla başa çıkması bir o kadar kolay olur.

Son olarak bu süreçte mümkün olduğu kadar sabırlı olup her çocuğun benzer bir süreçten geçtiğini lütfen unutmayın.Çocuğunuz büyüyor, değişiyor ve gelişiyor. Büyüyen değişen ve gelişen her şey gibi çocuğunuzda zaman zaman mutlu olacak zaman zaman sancı çekecek, zaman zaman pes edecek. Her durumda yanında olacağını bildiği bir ailesi olursa yeni okuluna da alışır, yeni arkadaşlarına da yeni hayatına da...yeter ki sabredin ve doğru zamanlarda doğru hamlelerde bulunun.  Olumsuz bir durumla karşılaştığınızda da lütfen okul psikolojik danışmanınızdan yardım almaya çekinmeyin. Unutmayın bizler sizler için varız.

Yükselen Koleji Ortaokulu Rehberlik Öğretmeni

Funda İpekli