AP Uluslararası Program

Advanced Placement (AP) programı Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) uygulanan ve oradan tüm dünyaya yayılan bir programdır. ABD’nin dışında 60’tan fazla ülkede AP Programı uygulanmakta ve tanınmaktadır. Bu program için hazırlanan dersler, öğrencilerin henüz lisedeyken üniversite başlangıç seviyesi derslerini almalarını sağlamak üzere tasarlanmıştır. Lise öğrencileri üniversite düzeyinde dersler alarak lisans hayatına bir adım önde başlar. College Board’ un belirttiği üzere lisede AP sınavlarından başarılı olan öğrenciler üniversitede bu dersleri almayan öğrencilerden daha başarılı olmaktadır.

AP ne işe yarar?

Advance Placement programı, özellikle yurt dışındaki üniversitelere başvuru yapmayı amaçlayan öğrencilere büyük avantaj sağlamaktadır. (Örn. ABD’deki üniversitelerin %90ı AP sınavlarını tanır. (Örn. Harvard, Yale, Princeton) Bu programı başarıyla tamamlayan ve sınavlardan yüksek puan alan öğrenciler, lisans eğitimine hazır olduklarını kanıtlayarak standart başvuru yapan adayların önüne geçme imkânı elde eder. Yüksek AP sınav notlarına sahip olanlar lisans eğitimlerinde bir takım derslerden muaf olma şansı elde ederler.

Üniversitelerin zorunlu tuttuğu giriş derslerini lisans eğitimine başlamadan tamamlayarak bölüm derslerine daha erken başlayabilirler. Koşullar üniversiteden üniversiteye değişiklik göstermekte ve her yıl güncellenmektedir. Öğrenciler elde ettiği skorlar ile üniversitenin akademik konseyine başvurarak da eşleşen müfredat içerikleri ile muafiyet alma hakkı kazanabilirler.

AP sınavından iyi bir sonuç elde eden öğrencilerin Avrupa ve ABD’deki üniversitelerden burs alma olasılığı da artmaktadır.

Her üniversite AP ile ilgili koşullarını yenileme hakkını gizli tutar. Başvurulacak üniversite belirlenmiş ise AP skorunun direk üniversiteye gönderilmesi de mümkündür. Bazı dersleri daha üniversiteye başlamadan tamamlayan adaylar, double major (çift anadal) çalışmalarına daha fazla vakit ayırabilirler.

Lise süresince AP derslerine katılıp, sınavlara giren öğrenciler, üniversitelerin kabul kurulları tarafından üniversite okumaya hazır öğrenci olarak kabul edilir ve bu öğrencilerin seçilme olasılıklarını arttırır.

Ülkemizde Koç, Sabancı ve Özyeğin üniversiteleri gibi kurumlar Advanced Placement dereceleri yüksek öğrencilere burs sağlamaktadırlar. Her birinin koşulları farklılık göstermektedir.

Daha iyi çalışma alışkanlıklarının geliştirilmesi, yazı yazma becerilerini iyileştirme, problem çözme yeteneklerini edinme gibi, ileride üniversite yıllarında başarılı olabilmek için hayati bazı becerilerin geliştirilmesine de yardımcı olur

AP SINIFININ AÇILMA KOŞULLARI

AP sınıfının açılabilmesi için şartları yerine getirebilen en az 5 öğrencinin kayıt yaptırmış olması gerekmektedir.

AP DERSLERİNE KATILIM KOŞULLARI NELERDİR?
AP derslerimiz alanında uzman eğitmenler tarafından verilecektir. Eğitmen kadromuz, üniversite öğretim görevlileri ve okulumuz öğretmenlerinden oluşmaktadır.
AP dersleri ONLINE olarak verilecektir.
AP derslerine katılmak isteyen öğrencilerin aşağıdaki şartları yerine getirmesi gereklidir.

•     Okulun uyguladığı İngilizce Seviye Tespit Sınavından belirlenen skorun üzerinde olması ya da IELTS sınavından 6.5 ve üzeri almış olması.
  •   Seçtiği AP dersinin ortalamasının 95 ve üzeri olması. (Örn: Calculus almak isteyen öğrencinin Matematik ve İngilizce not ortalamasının 95 üzerinde olması gerekmektedir.)

AP dersi alan öğrencilerin sınava girmeleri zorunludur.

ÖNEMLİ BİLGİLER

• AP dersi alan öğrencilerin sınava girmeleri zorunludur. Dersleri almayan öğrencilerimizin sınavlara katılmaları isteğe bağlıdır.
  • Katılım sağladığı ve girmekle yükümlü olduğu AP sınavının yanı sıra öğrencilerimiz istedikleri alanda AP sınavına da kayıtlarını yaptırabilirler.
  • Öğrenci, AP Sınıfı dersi gerekliliklerini yerine getirmekle, dersleri ve ödevleri takip etmekle yükümlüdür.
  • Özürsüz üç AP dersine katılmayan öğrenci AP sınıfından çıkarılır. Ödediği ücret iade edilemez.
  • Öğrenci istediği takdirde şartların uygun olması durumunda birden fazla AP dersi alabilir.

AP SINAVLARI
Her yıl tüm dünyada aynı anda Mayıs ayında yapılır. Okulumuz öğrencileri tüm AP sınavlarına okulumuzda girerler. Sınavlar ücretlidir. Bu sınavlar 1 ila 5 arasında puanlanır. 3 ve üzeri notlar geçer olarak kabul edilir.

Not dağılımı:
5= Üstün düzeyde yeterli
4= İyi derecede yeterli
3= Yeterli
2= Yetersiz
1= Başarısız

Daha detaylı bilgi almak için Yükselen Uluslararası Ofis ile iletişime geçebilirsiniz.

yio@yukselenkoleji.k12.tr