Benim İçin Doğru Lise Hangisi?

Bir LGS sınavının daha sonuna geldik. Şimdi akılları en çok meşgul eden konu lise tercihleri. 

Öğrencinin Ne İstediğine Kulak Verilmelidir

  • Lise tercihindeki en önemli nokta, öğrencinin isteklerini karşılayabileceği ve yeteneklerini geliştirebileceği okulu tespit edebilmektir. Öğrencilerin hedeflerine uygun olan liseleri tercih etmesi, onları hayallerine yakınlaştıracak ve hedeflerine ulaşmasında önünü açacaktır.
  • Öğrencinin yüzdelik dilimine, ilgi ve yeteneğine göre fen lisesi, anadolu lisesi veya sosyal bilimler lisesi tercihinde bulunabilir. Örneğin, sayısal derslerde başarılı olan ancak bu dersleri sevmeyen bir öğrencinin fen lisesine gitmesi öğrencinin mutsuz olmasına sebep olacak bununla birlikte istenilen başarıyı yakalama konusunda türlü sıkıntılar çekecektir.

Öğrencinin Yüzdelik Dilimi Esastır

  • Tercih yapılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta okulların bir önceki yıla ait puanları değil, seçilecek okulun yüzdelik dilimleri dikkate alınmalı ve öğrencinin yüzdelik dilimiyle uyumlu olduğuna emin olunmalıdır.

Okulun Genel Başarısına Bakılmalıdır

  • Lise tercihi yapılırken tercih edilen okulun sunmuş olduğu bireysel başarı sıralamalarının yanında üniversite sınavındaki genel başarı ortalaması dikkate alınmalıdır.

Okulun Fiziki İmkanları Değerlendirilmelidir

  • Tercih edilecek lisenin kontenjan sayıları, sınıf mevcutları ve sınıfların fiziki yapısı dikkate alınması gereken önemli hususlardan biridir.
  • Tercih sırasında önemli bir diğer noktaysa okulun konumu, ulaşım imkanları ve güvenlik koşullarıdır bu yüzden bu konulara da önem verilmeli azami düzeyde dikkat edilmelidir.
  • Tercih edilecek lisenin öğrenciye sunduğu akademik ortamın yanında dil, sanat, spor ve teknoloji alanlarında da öğrenciyi geliştirebilecek nitelikte olup olmadığı sorgulanmalıdır. 

Okulun Teknolojik Altyapı Sistemi Sorgulanmalıdır

  • 2020-2021 eğitim öğretim döneminde de okulların uzaktan eğitime devam etmesi olasılığına karşın tercih edilecek okulun online eğitim sistemi sorgulanmalı, derslerin nasıl yapıldığı, ödev ve denemelerin nasıl uygulandığı öğrenilmelidir. 

Üniversite Sınavına Hazırlık Sistemi Sorgulanmalıdır

  • Üniversiteye hazırlık süreci genel bir kanı olan 12. sınıfta değil 9. sınıftan itibaren başlamaktadır. Öğrenci öncelikle kendi azmi ve ardından da eğitim gördüğü okulun disiplinli ve planlı takibiyle üniversiteye hazırlık sürecini eksiksiz tamamlar. Bu nedenle tercih edeceğiniz liselerin öğrenci takibinin nasıl olduğunu sorgulanıp üniversiteye hazırlıkları konusunda gerekli bilgi alınmalıdır.

Haberi Paylaş:

Scroll to Top