Çocuğum 1.Sınıfa Hazır mı?

5-6 yaş grubunda çocuğu olan birçok anne babanın kafasında şu soru vardır; ‘Çocuğum ilkokula hazır mı?’

Değerli velilerimiz;

Her eğitim öğretim yılının başlaması ile birlikte ister ilk kez okul öncesine isterse ilkokula başlasın çocuklar ve aileleri için zorlu ve heyecanlı bir dönem başlar. Çocukların mutlu, dengeli, özgüveni yüksek, üretken bireyler olarak yetişmelerinde okul yaşantılarının etkisi çok önemlidir. Okula başlamaya ve öğrenmeye hazır olan çocukların okul hayatında daha mutlu, uyumlu ve başarılı olduklarını görebiliriz.

Çocuğun, okuma yazmayı çabuk öğrenmesi, akademik becerilerde başarılı olması tek başına yeterli bir kriter değildir. Okuma yazma becerileri çok hızlı olabilir hatta matematik becerileri de çok iyi olabilir. Çok güzel konuşuyor, kelime haznesi geniş. Kurduğu cümleler bazen sizi şaşırtıyor olabilir. Ama bir çocuğun ilkokula hazır olup olmadığını anlamak için sadece bunlar yeterli değildir. Gelişim bir bütündür. Çocuğun ilkokula hazır oluşunu değerlendirirken fiziksel, bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimiyle birçok özellikleri dikkate alınmalıdır.

Aşağıda gelişim alanları ve özelliklerinden faydalanarak çocuğunuzun okula hazır oluşu hakkında fikir edinebilirsiniz.

Zihinsel gelişim özellikleri;

• Konuşma yeteneği ve söz dağarcığı gelişmiş olan,
  • Zaman, sayı kavramları gelişmeye başlayan,
  • Büyük-küçük, az-çok, uzun-kısa kavramlarını ayırt edebilen,
  • Sayı ile nesne arasında ilişki kurabilen,
  • Belli amaç doğrultusunda dikkatini sürdürebilendir.

Sosyal gelişim özellikleri;

• Akranlarıyla iletişim,
  • Duygularını ifade edebilme,
  • Empati kurabilme,
  • Grup oyunlarında sırasını bekleme ve paylaşıma açık olma,
  • Toplum içinde kendinden beklenen uygun davranışları gösterebilmedir.

Duygusal gelişim özellikleri;

• Eleştirilere karşı çok hassas olma, önem verdikleri kişilerin eleştirilerini ve övgülerini önemseme,
  • Kolay motive olma,
  • Ağlama, bağırma vb. davranışlar olmaksızın isteklerini dile getirebilme,
  • Yapılması istenilen şeyin nasıl söylendiği çocuk için önemli olmasıdır.

Çocuğunuz 1. Sınıfa başlamak için hazır ve yeterli olup olmadığı konusunda kararsız iseniz, bir uzman desteği alarak okulunuzdaki Rehberlik biriminden destek almanız süreci değerlendirmenizi daha sağlıklı ve doğru bir karar vermenizi, hem sizin hem de çocuğunuz için rahat ve huzurlu bir dönem geçirmenizi sağlayacaktır.

Yükselen Koleji ilkokul Rehberlik Servisi