Hem Mutlu Hem Başarılı Çocuk Mümkün mü?

Konu çocuklarının mutluluğu olunca anne babaların yapamayacağı hiç bir şey kalmıyor. Mutluluğunun yanında çocuklarının kendi ayakları üstünde duracağı ve yaptığı işlerde başarılı olacağı bir hayat sunmak da anne babaların diğer bir gayesi. Çocuklarınızın yaşamlarında mutluluk ve başarı dengesini nasıl kurabilirsiniz, doğru bilinen yanlışlar neler, anne babalara bu konuda hangi sorumluluklar düşer bu yazıda bu konulardan bahsedeceğiz.

Mutlu olmayan bir bireyin başarılı olması düşünülemez. Mutluluk ise aslında ailede başlar. Bu nedenle siz anne ve babaların bu noktadaki rolü çok büyüktür. Çocuğunuza sağlayacağınız mutluluğun özünde ‘’kabul görmek’’ vardır. Yani, çocuğunuz ‘’Ailem beni ben olduğum için seviyor’’ hissini içselleştirebilmeli ve “Olumsuz bir davranış yaparsam ailem beni sevmez.” Düşüncesine kapılmamalıdır. Olumsuz bir davranış sergilediğinde suçlayıcı ve yargılayıcı bir dil yerine çocuğunuzu bu davranışı yapmaya iten şeyin ne olduğu hakkında konuşmasına fırsat vermeli, kişiliği ve yaptığı davranışı ayrı tutmalısınız.

Çocuğunuza karşı geliştirdiğiniz tutum ve sergilediğiniz davranışlar, çocuğunuz için bir öğütten çok daha etkilidir çünkü aslında çocukların öğütten çok iyi örneklere ihtiyaçları vardır. Anne baba olarak siz çocuğunuz için hem bilinç üstünde hem bilinç altında örnek aldığı ilk kişi ve hayattaki ilk öğretmenisiniz. Onun eğitiminde sizin faktörünüz; çevreden, okuldan ve öğretmenden çok önce gelir.

Çocuğunuzu mutlu etmeye çalışırken bir anne babanın seçilebileceği en yanlış yol onun her isteğini yerine getirmeye çalışmaktır. Çocuğunuzun her isteğini yerine getirmenin ona olan etkileri kısa vadede mutluluk olsa da uzun vadede bu tutumunuz onun mutsuz ve tatmin olmayan bir birey olmasına sebep olur. Aile ortamında her istediğini yerine getiren, her istediğini yaptırtan bir çocuk girdiği her sosyal ortamda da kendisine aynı şekilde davranılmasını isteyecektir. Alışmadığı bir şekilde yapılmadığında da hırçınlaşıp mutsuz olacaktır. Bu nedenle bırakın istediği şeyi kimi zaman elde etmesin ya da elde etmek istiyorsa bunun için çaba göstersin. Ona ulaşmak istediği şeye nasıl ulaşabileceğiyle ilgili yol gösterin ve bu yolda çaba harcaması için motive edin. Sonucunda elde edeceği mutluluk çok daha kalıcı ve öğretici olacaktır.

Çocuğunuzun yaşına uygun kararlar vermesine izin vererek, çocuğunuzun kendini değerli hissetmesini ve ben yapabilirim duygusunu tatmasını sağlayın. Başarılı ve mutlu çocuklara bakıldığında aile içi iletişimin açık ve demokratik olduğu görülmektedir. Bu anne baba tutumu sonucunda çocuklar kendini mutlu ve karar aşamasında da fikirlerine başvurulduğu için başarılı ve özgüvenli hissedeceklerdir.

Sonuç olarak, çocuğunuz mutluluk ve başarı hissini önce sizin yani anne babasının yanında yaşamalıdır. Sizin desteğinizi ve inancınızı hisseden çocuk, hayattaki her şeyle başa çıkabilecek ve bunu yaparken de mutlu olmayı atlamayacaktır.

Yükselen Koleji Pursaklar Yerleşkesi İlkokul Müdürü

Ceren Özdemir