Posta Gazetesi’nde Yayınlanan Yazımız : Sosyal Mesafelendirme Sürecinde Çocuklarda Kaygı Yönetimi

Yazıya aşağıdaki link aracılığıyla da ulaşabilirsiniz.

Sevgili anne babalar,

Son günlerdeki salgın ile ilgili bilgiler bir halk sağlığı sorunu olarak gündemimizdedir. Gelişmeleri Yükselen Koleji olarak takip edip, gerekli önlemleri almaktayız.

Ülkemizde ve okulumuzda alınan önlemler çocukların virüsten korunması için alınırken çocukların kaygı düzeylerini de düşünmemiz gerekir. Çocukların kaygı düzeylerini kontrol altında tutmak ebeveynlerin ve bizlerin görevi haline gelmiştir. Peki bu süreci kontrol altına alabilmek için neler yapabiliriz?

• Çocuklarımızın evde geçireceği bu süreçte diş fırçalama, duş alma ve el yüz temizliği vb. kişisel hijyen rutinimize devam edelim.
  • Çocuklarımızın Korona virüsüyle ilgili sorular sorması kaçınılmaz, onları sade, açık ve net şekilde cevaplayalım.
  • Çocuklarımız şu an onlarda korku yaratabilecek bir çok haber duymakta. Bu nedenle çocuklarımızın yanında virüs hakkında konuştuklarımıza ve izlediklerimize dikkat edelim. Fakat konu ile ilgili çocuğumuzla konuşmaktan kaçmayalım. Çocuğunuzun hissettiklerini size anlatması onu rahatlatacaktır.
  • ‘’Elini yüzünü yıkamazsan mikrop sana bulaşır sen de hasta olursun ‘’ gibi tehdit edici cümleler kurmayalım. Onun yerine ‘’Ellerimizi bol su ve sabunla yıkamalıyız, kişisel temizliğimize dikkat etmeliyiz, o zaman mikropları kendimizden uzak tutmayı başarırız.’’ gibi olumlu ifadeler kullanalım.
  • Çocuklar için dünyanın güvenli bir yer olduğuna inanma ihtiyacı vardır. Bu inanç bizlerin tutum ve davranışlarıyla sağlanacaktır.

Peki evden eğitim sürecinde çocuklarımızla nasıl vakit geçirmeliyiz?

Bu süreçte çocuklarımızın dersleriyle yakından ilgileneceğiz. Unutmayınız ki okul ortamından uzakta eğitime devam etmek, çocuğunuz için yeni bir kavram. Bundan dolayı adapte olurken desteğinize ihtiyaç duyacaktır. Ebeveyn olarak süreci takip ederken baskıcı ve zorlayıcı olmayın. Bunun yerine öğretmenlerimizin gönderdiği çalışma planları doğrultusunda, çocuğunuzla birlikte evde bir düzen oluşturabilirsiniz.

Bu süreçte zaruri ihtiyaçlar dışında evden çıkmamaya, AVM’lere gitmemeye, sinema, tiyatro gibi kalabalık yerlerden uzak durmaya özen göstermeliyiz. Bunun yerine evde çocuğunuzla birlikte kaliteli zaman geçirebileceğiniz etkinlikler yapabilirsiniz. Bu sayede hem çocuğunuzun akademik yönden gelişmesini sağlarken hem de eğlenceli vakit geçirmiş olursunuz.

Yükselen Koleji olarak çocuklarınızla birlikte yapabileceğiniz bazı etkinlikleri paylaşmak istiyoruz:

• Ortak bir hikâye yazabilirsiniz. Örneğin sizin başlangıcını yazdığınız bir hikâyenin sonunu çocuğunuz tamamlayabilir.
  • Ailecek sessiz sinema oynayabilirsiniz.
  • Ortak bir şarkı besteleyebilirsiniz.
  • Aile albümlerine bakıp resimler hakkında konuşabilirsiniz
  • Evde kamp yapabilirsiniz. Evdeki malzemelerden bir çadır kurabilirsiniz.
  • Sıcak-soğuk oyunu oynayabilirsiniz. (Ev halkı bir eşyayı saklar, bundan sadece bir kişinin haberi olmaz. Kişi eşyayı bulmaya çalışır. Doğru yere yaklaştıkça sıcak oradan uzaklaştıkça soğuk denilir.)
  • Birlikte yemek hazırlayabilirsiniz.
  • Ayrı ayrı resimler yaparak birbirinize resimlerin hikayelerini anlatabilirsiniz.
  • Etrafı toplarken bunu bir yarış haline getirebilirsiniz.
  • Birlikte egzersiz yapabilirsiniz.

Unutmayalım ki ebeveynler olarak sizler bu süreçte ne kadar sakin ve kontrollü davranırsanız çocuklarımız da bu süreci o kadar zararsız atlatacaktır.

Sevgi ve sağlıkla kalın.

Elife Güneri Köksal